Zorluk: Zor
|
Hazırlık süresi: 20 dakika
|
Pişirme süresi: 40 dakika
|
Süt
reçeli için:
1 litre Dost süt
1 tepeleme su bardağı toz şeker (250 gr)
1 çay kaşığı Destan karbonat
Keki
için:
6 adet Bili bili yumurta
1,5 su bardağı Şafak pudra şekeri (300 gr)
3 su bardağından 1 çorba kaşığı eksik Efsane un (400
gr)
1 paket Destan kabartma tozu
1 tatlı kaşığı Pervin tereyağı
1 tutam Rafine Sofra tuz
Şerbeti
için:
Yarım su bardağı toz şeker (125 gr)
1,7 litre Dost Doğal süt (6 bardak + 1 bardaktan 1
parmak eksik)
2 kutu Dost krema
Süt
reçeli için:
·
1 litre süt ile 250 gr toz şekeri derin bir tencerede karıştırın,
ocağa alın. Şeker eriyinceye kadar kısık ateşte karıştırın ve sonrasında daha
yüksek ateşe alın.
·
Süt kaynamaya başlayınca küçük ocakta, kısık ateşe
alın ve 1 çay kaşığı karbonat ekleyip çırpıcıyla karıştırın. Sütle karışan
karbonat reaksiyona girerek sanki taşacakmışçasına köpürecek. Bu işlem sütün
pıhtılaşmasını engelleyecek. Çırpma hareketi köpürmeyi arttıracak, siz
durduğunuzda köpürmenin de yavaş yavaş söndüğünü göreceksiniz.
·
Sütün üzerindeki köpükleri alın. Uzun uzun pişip
azalırken tencerenin kenarlarında kalan süt parçalarını nemli bir bezle silin,
çok uzun piştiği zaman bunlar yanmaya başlıyor ve o zaman kanserojen bir hal
alıyor.
·
Yaklaşık 3 saat çok kısık ateşte ara ara çırparak
pişirin. Burada birazcık yüksek ateşte daha hızlı, yaklaşık 1,5 saatte de
pişirebilirsiniz. Bunu yaparsanız daha sık kontrol etmelisiniz ve eğer çok
hızlı pişirirseniz kıvamı biraz pürüzlü olabilir. Bu durumda da ince bir
süzgeçten süzüp pürüzsüz halini tekrar yakalayabilirsiniz.
·
Piştikçe kıvam ve renk alacak. 3 saatlik sürenin son
5-10 dakikasında altını çok az açın. Orta ateşe gelmesin ama en kısıkta da
kalmasın. Bu sayede reçel iyice kıvam ve sürülebilir bir hal alacak. Rengi bir
parça koyulaşabilir.
·
Biraz kıvam aldığında altını kapatın ve biraz daha
karıştırarak soğumaya bırakın. Unutmayın, reçel soğurken de koyulaşmaya devam
edecek. Bu yüzden kıvamını biraz daha cıvık bırakabilirsiniz ya da bir tabağa
bir kaşık kadar döküp, tabaktaki soğuyunca kıvamını kontrol edebilirsiniz.
Keki için:
·
6 adet yumurtanın beyazları ile sarılarını 2
adet büyük kâseye ayırın. Yumurta beyazlarını el mikseri ile çırpmaya başlayın.
Bu aşamada 1 tutam tuz ekleyin ve çırpmaya devam edin. 3-4 dakika içerisinde
kar gibi beyaz yumurta sarıları olacak. Kar gibi olan yumurta beyazlarının
üzerine 1,5 su bardağı pudra şekerini kaşık kaşık alarak yavaşça ilave edin. Bu
aşamada el mikseri ile karıştırmaya devam edin. Bu güzel karışıma 6 adet
yumurta sarısını yine karıştırarak teker teker ekleyin.
·
400 gr unu ve 1 paket kabartma tozunu eleyin.
Elenmiş karışımı yavaş yavaş yumurta beyazına spatula yardımı ile yedirin. Bu
işlemi yaparken alttan üste kaldırarak köpüklerin sünmesine izin vermeden
yapın.
·
1 tatlı kaşığı tereyağını tepsiye sürün.
Karışımı tepsiye dökün ve üzerini düz bir hat olacak şekilde yayın. 200 derece
fansız alt üst fırında 30-35 dakika pişirin.
Şerbeti
için:
·
Geniş bir tencereye yarım su bardağı toz şeker
ve 1 litre günlük sütü ekleyin. Ocağın küçük gözünde şekerler eriyene kadar
karıştırarak ısıtın. Şeker iyice eriyince üzerine 2 kutu krema ve kalan sütü
ekleyip iyice çırpın. Kremanın top top parçalarının erimiş olmasına dikkat
edin. Aksi taktirde bu taneler kekin üzerinde kalacak. Fırından çıkmış ve
soğumuş kekin üzerine bu şerbeti dökün ve 2 saat kadar şerbeti çekmesini
bekleyin.
·
Şerbeti çekmiş sütlü kekin üzerine süt
reçelini yayın. Dost sütle yapılmış, sütün 3 hali olan trileçe emrinize amade.
Afiyet olsun.