Zorluk: Orta
Hazırlık süresi: 40 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika
1 paket Efsane instant maya
1 çorba kaşığı şeker
1,5 su bardağı ılık su
Yarım çay bardağı Sole ayçiçek yağı
1 tatlı kaşığı Rafine Sofra tuz
4,5 su bardağı Efsane un
Üzerine
1 adet Bili Bili yumurta sarısı
1 tutam Destan çörek otu
1 tutam Destan susam
·
Ufak bir sürahiye
1,5 su bardağı ılık su, 1 paket instant maya, 1 çorba kaşığı şeker ve yarım çay
bardağı ayçiçek yağı ekleyin. Mayanın daha hızlı çalışması için mayalı suyu bir
tur karıştırın ve 5 dakika bekleyin.
·
4 su bardağı unu
tezgâha alın ve ortasında bir havuz oluşturun. Mayalı sudan yavaşça ekleyerek
havuzun üzerini kapatın. Karışımı iyice yoğurarak yumuşak bir kıvam elde edin.
Yoğurma esnasında hamur yarım su bardağı un isteyebilir. Oluşan hamuru unlanmış
bir kaba koyun ve 1 saat üzeri nemli bir bez örtülü şekilde dinlendirin.
·
Fırını alt üst
fansız 225 derece ayarlayın.
·
Mayalanmış ve iki
katına çıkmış hamuru tezgâha alın ve 1 dakika daha yoğurun. Hamurdan 6 adet
beze çıkarın. Bezelerin üzerini nemli bez ile kapatın. Bu sayede hamurlar hızla
kurumayacaklar. Bir beze alın ve yuvarlak bir biçimde bir tatlı tabağı
boyutunda hafif tombul bir biçimde açın. Hamurun kenarlarını parmak ya da bir
bıçak yardımı ile bastırın. Hamurun üzerine baklava desenini verin. Parmak ile
desen verilen hamurlarda desenler daha bir yumuşak olurken, bıçak ile
bastırılan desenler daha bir net görünür. Diğer hamurlara da aynı işlemi yapın.
Bu sırada ilk hamur şekilli bir biçimde mayalanmaya başlayacaktır.
·
1 adet yumurta
sarısını bir kâseye kırın ve çok az bir miktarda su ilave edin. Yumurtalı
karışımı çırpın ve pidelerin üzerine sürün. Pidelere bir tutam çörekotu ile bir
tutam susam serpin.
·
Önceden ısınmış
fırının orta bölmesine 2 adet pide yerleştirin. Bu işlemi fırın taşı ya da
unlanmış fırın tepsisinin tersi ile yapabilirsiniz. Pideleri orta bölümde 9,
alt bölümde 3, üst bölümde 3 dakika pişirmeniz en ideali olacaktır. Fakat
dilerseniz 15 dakikanın yarısını üst, yarısını alt bölümde pişirebilirsiniz.
·
Fırından yeni
çıkmış, sımsıcak pideler tereyağı sürülmeye hazır. Afiyet olsun.