Zorluk: Orta
Hazırlık süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 50 dakika
2 adet orta boy soğan
3 parça Connex yufka
1 kg ıspanak
6 çorba kaşığı Sırım zeytinyağı
3 dilim Emin pastırma
100 gr Binvezir inek
peyniri
3 adet Bili Bili yumurta
1 su bardağı Dost yoğurt
Yarım su bardağı Sırım
zeytinyağı
1 tatlı kaşığı Rafine
Sofra tuz
1 çay kaşığı Destan karabiber
1 çay kaşığı Destan pul
biber
1 tutam Destan susam
1 tutam Destan çörekotu
·
Orta boy 2
soğanı küp küp doğrayıp geniş bir tavada 6 çorba kaşığı zeytinyağında kavurmaya
başlayın.
·
Soğanlar
renk değiştirmeye başlayınca 1 kg ıspanağın saplarını ince ince kesip ekleyip
kavurmaya devam edin.
·
Ispanağın
yaprak kısımlarını kabaca doğrayıp tavaya ekleyin. Ispanakların rengi parlamaya
başladığı zaman 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tepeleme çay kaşığı pul biber ve 1 çay
kaşığı karabiber ekleyip tatlandırın. Sonrasında altını kapatıp harcı soğumaya
bırakın.
·
Fırını alt
üst ve fansız olarak 190 dereceye ısıtın.
·
Böreğin
sosu için, bir kâseye 1 su bardağı yoğurt, yarım su bardağı zeytinyağı, 3 adet yumurta
ekleyip pürüzsüzleşene kadar iyice çırpın.
·
2 adet
yufkayı tezgâha üst üste açın ve hazırladığınız sosun üçte birini kaşık
yardımıyla yufkaya gezdirerek sürün.
·
Soğuyan
ıspanaklı harcı da yufkanın üzerine eşit miktarda gezdirin. 100 gr inek
peynirini ufalayarak parçalar halinde ıspanaklı harcın üzerine gezdirin. 3
dilim pastırmayı ufak parçalar halinde doğrayın ve yine eşit miktarda dağıtarak
yayın.
·
1 parça yufkayı
da harç üzerine yerleştirin ve börek sosunu gezdirerek yayın. Sostan üzerine
sürmek için birazcık ayırın.
·
Yufkaları
önünüzden ileriye doğru dev bir rulo gibi sarın ve tepsi boyutuna göre ikiye
veya üçe kesin.
·
Yağladığınız
fırın tepsisine börekleri yerleştirin. Üzerine ve yanlarına börek sosundan
sürün. Susam ve çörek otu serpin.
·
Alttan
ikinci rafa koyup 40-45 dakika cızır cızır olup renk alana kadar pişirin.
·
Çıkınca, en
az yarım saat dinlendirin.
·
Evlere
şenlik ıspanaklı pastırmalı dev rulo börek çayların yanına hazır ve nazır.