Zorluk: Zor
Hazırlık süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 40 dakika
3 su bardağı Efsane un
6 tepeleme çorba kaşığı Şafak toz şeker
1 paket Efsane vanilin
1 tutam Rafine Sofra tuz mix
200 gr soğuk Pervin tereyağı
1 çorba kaşığı Pervin tereyağı
1 adet Bili bili yumurta
1 avuç Simbat badem
1 tatlı kaşığı Destan tarçın
5 adet kakule
5 adet karanfil
4-5 adet deveci armut
2 çorba kaşığı Şafak pudra şekeri
·
Tavayı ocağa alın ve 1 çorba kaşığı tereyağını
ekleyip ısıtın. 4 çorba kaşığı toz şekeri, 1 tatlı kaşığı tarçını, 5 adet
dövülmüş kakule ile 5 adet dövülmüş karanfili, 1 avuç bademi ve son olarak 4-5
adet küçük küpler halinde doğranmış deveci armudunu tavaya ekleyin. Tüm
malzemeleri yaklaşık 10 dakika kadar kavurun. Armutlar suyunu salacaktır.
·
Mutfak robotuna 3 su bardağı un, 1 paket vanilin
ve 4 çorba kaşığı toz şeker ekleyin. Toz malzemeleri ufak bir çekim ile
karıştırın. Toz karışım düşük devirde dönerken içine 200 gr küp kesilmiş soğuk
tereyağını tane tane ekleyin. Hazne içindeki toz malzeme kum kıvamına gelince
içine 1 adet yumurta ekleyip 2 dakika daha düşük devirde çevirin. Hamuru
tezgaha alın ve ele yapışmayacak bir hamur elde edin. Gerekirse bu aşamada bir
tutam un eklemeniz gerekebilir. Hamuru streçleyin ve buzdolabında yarım saat
bekletin.
·
Hamuru 2 yağlı kağıt arasında serçe parmak
kalınlığında açın. Çapı 25 cm genişliğinde bir çember oluşturun. Bu işlemi tart
kalıbını hamurun üzerine koyup çemberinden 3 parmak daha geniş olacak şekilde
de hesaplayabilirsiniz.
·
Tart kalıbını yağlayın ve açılan hamuru tart
kalıbına yerleştirin. Hamuru kalıba iyice bastırarak sabitleyin ve kalıptan
artan kenarları keserek ayırın. Tartın içindeki hamuru bir çatal yardımı ile
delin ve içini bir yağlı kağıt ile örtün. Yağlı kağıt üzerine fırınlama
bakliyatlarını ekleyin. Bu sayede hamur orantısız bir şekilde kabarmayacaktır.
Tartı 180 derece alt üst fansız olarak 20 dakika pişirin. 20 dakika sonunda
üzerindeki yağlı kağıt ile bakliyatları alın ve hamuru 10 dakika daha pişirin.
·
Tart kurabiyesini fırından çıkartın ve 5 dakika
ilk sıcağını atana kadar bekleyin. Tart kurabiyesinin üzerine önceden
hazırlanmış armutlu karışımdan ekleyin ve kalan hamur parçasını uzun fitiller
halinde kesip hamurun üzerine örgü olarak desen verin. Bu şekilde tartı 10
dakika üzeri hafif renk alana kadar pişirin.
·
Fırından çıkan armutlu tartı 5 dakika sonra
kalıbından çıkartın ve sunum tabağına koyun. Tartın üzerine 2 çorba kaşığı
pudra şekeri serpin. Kıyır kıyır armutlu tart hazır. Afiyet olsun.