Zorluk:
Zor
Hazırlık
süresi: 30 dakika
Pişirme
süresi: 1 saat
4 adet
patlıcan
1,5 paket
Emin kıyma
1 adet iri
soğan
5-6 çorba
kaşığı Ekmecik galeta unu
1 çorba
kaşığı köfte baharatı
1 tatlı
kaşığı Rafine Sofra tuz
1 çay kaşığı Destan
kimyon
1 çay kaşığı
Destan karabiber
10 dal
maydanoz
1 avuç Simbat
ceviz içi
Patlıcan
için;
4 çorba
kaşığı Sırım zeytinyağı
1 tatlı
kaşığı Rafine Sofra tuz
Tepsi için;
5 adet köy
biberi
3 adet kapya
biber
4 adet
kırmızı soğan
4 adet salkım
domates
1 baş
sarımsak
2 çorba
kaşığı Sırım zeytinyağı
1 çay kaşığı Rafine
Sofra tuz
1 çay kaşığı Destan
karabiber
Sosu için;
Yarım çorba
kaşığı Yurdum domates salçası
Yarım çorba
kaşığı Yurdum biber salçası
3 diş
sarımsak
Yarım su
bardağı su
4 dal taze
kekik
Üzeri ve
güveç için;
2 çorba
kaşığı Sırım zeytinyağı
10 dal
maydanoz
·
Yarım
çorba kaşığı domates salçasını, yarım çorba kaşığı biber salçasını, 3 diş ince
doğranmış sarımsağı, yarım su bardağı suyu ve 3 dal ayıklanmış taze kekiği bir kâsede
karıştırın.
·
4
adet patlıcanı 1 parmak kalınlığında daireler şeklinde kesin. Patlıcanları 4
çorba kaşığı zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı tuzla harmanlayıp 200 derece alt-üst
ızgara ayarındaki fırında orta rafta 45 dakika pişirin.
·
1,5
paket kıymayı, 1 adet rendelenmiş soğanı, 5-6 çorba kaşığı galeta ununu, 1
çorba kaşığı köfte baharatını, 1 tatlı kaşığı tuzu, 1 çay kaşığı kimyonu, 1 çay
kaşığı karabiberi, 10 dal ince doğranmış maydanozu ve 1 avuç iri parçalanmış
kavrulmuş cevizi derin bir kâsede yoğurun. Köfte karışımından ceviz
büyüklüğünde toplar hazırlayın. Patlıcan adeti kadar yaklaşık 35 tane köfte
elde etmiş olacaksınız.
·
5
adet köy biberini ve 3 adet kapya biberi iri şekilde, 4 adet kırmızı soğanı ve
4 adet salkım domatesi de elma dilimi şeklinde doğrayın. 1 baş sarımsağın dış
kabuğunu ayıklayın ve baş kısmını kesin.
·
2
çorba kaşığı zeytinyağı ile güveci yağlayın. Güvecin çevresine 1 adet
fırınlanmış patlıcan ve 1 köfte olacak şekilde dizin. Güvecin ortasına
doğranmış biberleri yayın. Biberlerin etrafına elma dilim kesilmiş salkım
domatesleri ve elma dilim kesilmiş kırmızı soğanları dizin. Güvecin ortasına 1
baş sarımsağı yerleştirin. Salçalı sosu güveçteki malzemelerin üzerine paylaştırın.
·
200
derece alt-üst fansız ayarında üzeri kapalı şekilde 40 dakika, üzeri açık
şekilde 15 dakika pişirin.
·
Üzerine
10 dal ince doğranmış maydanozu serpin. Kalabalık sofralarda sunumu ile göz
kamaştırıcı lezzeti dillerde patlıcan güveç hazır ve nazır. Afiyet olsun.