Zorluk:
Kolay
Hazırlık
süresi: 40 dakika
Pişirme
süresi: 40 dakika
Beyaz
hamur için;
3
su bardağı Efsane un
1,5
su bardağı Dost süt
Yarım
paket Efsane instant maya
1
tutam Şafak şeker
1
tutam Rafine Sofra tuz
3
çorba kaşığı Pervin eritilmiş tereyağı
Siyah
hamur için;
2
su bardağı Efsane un
1
su bardağı Dost süt
Yarım
paket Efsane instant maya
1
tutam Şafak şeker
1
tutam Rafine Sofra tuz
2
çorba kaşığı Pervin tereyağı eritilmiş
2
çorba kaşığı Daphne kakao
· Bir kâse içerisine 1
su bardağı oda ısısında süt, yarım paket instant maya ve 1 tutam şeker ekleyip
karıştırın. 2 su bardağı un ve 1 tutam
tuz içerisine 10 dakika beklemiş mayalı sıvıyı ekleyip yoğurun. Yoğurma
aşamasında 3 çorba kaşığı eritilmiş tereyağını hamura yedirerek ekleyin. Hamuru
10 dakika kadar iyice yoğurun ve hafif unlanmış bir kâse içerisine hamuru
yerleştirin. Hamurun üzerine nemli bir bez serin ve en az yarım saat
mayalandırın.
· Yine bir kâse
içerisine mayalı sütten yapıp 10 dakika bekletin. Yoğurma kabına 2 su bardağı
un, 1 tutam tuz ve 2 çorba kaşığı kakao ekleyin. Hazırlanan sütlü mayayı unlu
karışıma ekleyerek yoğurmaya başlayın. Bu aşamada eritilmiş tereyağını hamura
yedirerek ekleyin. Hamurun üzerine nemli bir bez ile kapatın ve yarım saat mayalandırın.
· Mayalanan hamurları
tezgah üzerinde biraz yoğurun ve her hamuru 2 karış uzunluğunda, pişireceğiniz
kap genişliğinde hafif kalın olacak şekilde açın. Beyaz hamurun yarısının
üstüne gelecek şekilde siyah hamuru koyun. Dışarıda kalan beyaz hamuru siyah
hamurun üzerine, siyah hamuru da beyaz hamurun üzerine katlayın. Hamuru ters
çevirin kakaolu kısım üste kalacak şekilde merdane ile hafif açarak uzatın. Hamurun
bir ucunun kalın karşı ucunun ise daha ince olarak açın ve ince kısımdan kalın
kısma doğru rulo yaparak açın. Bunun sebebi içinden dışarı doğru kabaran ekmek
dış desene bozamayacaktır.
· Hamuru pişirme kabına
alın ve üzerine keskin bir bıçak ile derin çizikler atın.
· Fırını önceden 230
derece ısıtılmış alt üst fansız fırının en alttan bir üst rafına yerleştirin ve
ortalama 35-40 dakika pişirin.
· Ekmeği ilk ısısı
çıkınca kalıbından çıkartın ve 15 dakika kadar dinlendirin. Sıcacık ekmeği
dilimlere ayırın. Afiyet olsun!