Zorluk:
Orta
Hazırlık
süresi: 45 dakika
Pişirme
süresi: 14 dakika
2,5
su bardağı Efsane un
1
tatlı kaşığı Rafine Sofra tuz
1
çorba kaşığı Efsane yaş maya (28gr)
1,5
su bardağı ılık su (350 ml)
1
tatlı kaşığı Şafak toz şeker
2
çorba kaşığı Pervin tereyağı
2
adet Bili bili yumurta sarısı
3
çorba kaşığı su
Bir
tutam Destan susam
Bir
tutam Destan çörekotu
· Büyük bir bardağa 1,5
su bardağı ılık su, 1 çorba kaşığı yaş maya ve 1 tatlı kaşığı toz şekeri koyup
karıştırın. Karışımı 15 dakika bekletin.
· Bu aşamada tezgâha
2,5 su bardağı un ve üzerine 1 tatlı kaşığı tuz koyup unun ortasını bir bardak
ile havuz oluşturun. Havuzun içerisine azar azar mayadan ekleyip yoğurun. Hazırlanan
hamuru bir beze haline getirin ve nemli bir bez ile üzerini örtün. Hamuru en az
yarım saat mayalandırın.
· Ufak bir tavada 2
çorba kaşığı tereyağı ekleyip eritin. Erimiş yağları oda ısısına getirin ve bir
kâseye aktarın. Kâseye 2 adet yumurta sarısını ve 3 çorba kaşığı suyu ekleyin.
Malzemeleri iyice karıştırın.
· Mayalanmış hamuru
yoğurun ve iki bezeye ayarın.
· Bu aşamada var ise
bir fırın taşı yok ise fırın tepsisinin arkasını kullanarak fırının en alttan
ikince rafına yerleştirin. Fırını 280 dereceye ayarlayın ve fırın ile taşı
iyice ısıtın.
· Tezgâha ekmek
kırıntısı yok ise un serpin. Bir adet bezeyi tezgâha alın ve yumurtalı karışımı
parmaklarınıza yedire yedire hamuru yuvarlayın. Hamuru fırın genişliğinde açın
ve hamura serçe parmaklar ile yuvarlak çerçeve yapın. Hamura baklava deseni
verin. Bir fırça ile yumurtalı sostan sürün. Bir tutam susam ile bir tutam
çörek otunu serpin. Bir kesme tahtası ile hamuru tezgâh üzerinden fırın taşına
aktarın. Bu aşamada fırını 250 derece düşürün ve 14 dakika pideyi pişirin. Eğer pideyi fırına aktarma aşamasında daha
basit bir yöntem isterseniz tezgâha hamuru koymadan önce bir yağlı kâğıt koyun.
Pideyi açtıktan sonra yağlı kâğıt ile fırınlayın. Sahur sofralarının
vazgeçilmezi Ramazan sofralarının en özlenen lezzeti Ramazan pideleri sımsıcak
hali ile hazır ve nazır. Afiyet olsun.